Actionspel, något för dig med reflexer

Det som vi i dagligt tal menar med actionspel är egentligen ett samlingsnamn för olika typer av spel där fokus ligger på snabb reaktionsförmåga och bra reflexer. Spelen har sina rötter i de tidiga spelen till konsoler för hemmabruk som till exempel klassiska Pong eller andra bekanta arkadspel.

 

Actionspel består av en rad underkategorier som kan innefatta genrer med skiftande teman, men fortfarande i våra dagar så är spel med sporttema de vanligast förekommande. Upplägget är ofta enkelt med liknande utmaningar på varje bana, och istället ställs högre krav på spelarens reflexer och koordinationsförmåga i och med att spelet går snabbare ju längre man kommer.

 

Många av de klassiska spelen från kanske trettio år sedan finns i uppfräschade (men i övrigt identiska) versioner att spela på internet. Dessutom kan man ladda ner många spel och spela dem gratis med hjälp av så kallade emulatorer. Dessa är program som kan visa grafik och kodning från ett annat, ofta äldre, system och är mycket uppskattade bland spelare som vill få en nostalgisk upplevelse från sin ungdom.

 

Som tidigare nämnts så är definitionen av vad som är ett actionspel ganska bred, och sanningen är att det finns rätt så många underkategorier inom denna genre. Till exempel så är spel som Super Mario Bros, alltså det som vi normalt kallar arkadspel, i praktiken en typ av actionspel. Även spel som Tetris kan i princip kategoriseras som ett actionspel eftersom det bygger på reaktionsförmåga och tidspress. Actionspel är särskilt lätta att överföra till ett modernt format eftersom de i regel bygger på enkelhet på det sättet att de har relativt få kommandon, och därmed är enkla att kontrollera även med tangentbordet på en dator (jämför med till exempel bil- och övriga racingspel som ställer helt andra krav på kontroll).