Hur vinner man i Monopol?

Originalet till det populära brädspelet Monopol såg dagens ljus under 1930-talet i USA. Spelet var till en början en del i en reklamkampanj som den amerikanska staden Atlantic City beställde.

Det är också av den anledningen som gatorna i originalutgåvan av spelet har namn från denna stad. 

I Monopol så spelar man två till fyra spelare mot varandra, och spelet går ut på att göra motståndaren eller motståndarna bankrutta eller så pass fattiga att de ger upp. Detta gör man genom att köpa upp de gator och övriga platser i staden som har råd med. Om motståndarna i sin tur hamnar på dessa gator eller platser så måste de i enlighet med spelets regler betala ägaren en viss avgift eller hyra. Om den som äger gatan eller platsen dessutom äger samtliga gator/platser i samma serie så har denne rätt att ta ut ännu högre hyra eller avgift än normalt. Detta medför att man som spelare måste samla platser som tillhör den dyraste serien för att kunna få in så mycket pengar som möjligt för att vinna spelet.

 

preview_COLOURBOX10790045

 

Det är omtvistat huruvida det finns en strategi för att vinna Monopol, men det mesta pekar på att slumpen spelar en alldeles för stor roll för att det ska löna sig att ha en strategi. Om man ändå vill öka sina odds något för att vinna i detta tidskrävande (speciellt om man spelar online då detta kan dröja flera dagar) spel så är det enda tipset att satsa på de dyraste gatorna.

 

Som kuriosa kan nämnas att Monopol är världens populäraste brädspel i hård konkurrens med Trivial Pursuit. Två helt olika spel kan tyckas, men de har två saker gemensamt: de kan spelas på ett bräde och de kan spelas på internet.