Hur vinner man i Risk?

Risk är ett typiskt strategispel i den bemärkelse som de flesta av oss menar när vi använder ordet. Det vill säga ett spel som för att vinnas kräver noggrann planering, kunskap, koncentration och kunskap för att vinnas.

 

Risk är ett brädspel där själva spelplanen består av en schematisk, eller förenklad, världskarta där mindre länder sammanslagits till större områden och stora länder upptar hela världsdelar. Spelet går sen ut på att varje spelare ska erövra andra områden eller världsdelar för att på så sätt uppnå herravälde över jorden. Detta görs att slå tärningar och genom att få en viss summa av tärningarnas prickar i kombination med egna förutsättningar så kan man som spelare lyckas med detta företag.

 

Varje parti av spelet inleds med en slumpvis fördelning av andelen områden i världen. Områdena, eller länderna, markeras sedan med varje spelares färg på arméer. Efter det så turas spelarna om att slå tärningar mot varandra för att se hur ett anfall på ett land faller ut. Den spelare som satsar fler arméer har större chans att vinna men riskerar samtidigt mer potential i och med attacken.

 

Risk spelas flitigt online, och många spelsidor erbjuder detta spel bland sitt utbud. För att vinna mot dina motståndare i Risk, verkliga som virtuella, så gäller att samla ihop tillräckligt med arméer samtidigt som du försöker inmuta alla möjliga hörn. Eftersom Risk spelas på en fyrkantig spelplan så är antalet hörn också fyra.

 

Ursprungligen så är Risk ett svenskt spel med relativt okänd ålder. Om man ska döma av namnen på spelets världskartas länder så är det från 1920-talet på ett ungefär. Men sanningen är att ingen vet exakt. Något som däremot är sant är att Risk är ett av de roligaste spelen online. Om du är skicklig nog, det vill säga.