Moderna arvtagare till Sim City

Eftersom just strategispel är särskilt roliga att spela online mot andra spelare som planerar sina drag mot dig så är det ganska troligt att du någon gång kommer att testa denna typ av spel. Därför får du här en presentation av de populäraste spelen som är tillgängliga online.

 

Arvet efter Sim City har gett oss två tydligt avgränsade genrer av spel, av vilka båda är lika populära. Den första typen är den som är mest lik originalet då det gäller spelets styrning. Sim City handlar om att du som ensam borgmästare ska kontrollera en hel stad, och det är också fallet när det gäller en av de senaste årens storsäljare The Sims.

 

I The Sims ska du istället för att i grova lag styra en hel stad, i detalj styra en gata eller bostadsområde med en kanske två eller fler familjer. Spelet görs extra spännande och krävande i och med att du kan spela det mot andra spelare. Spelet saknar definierat mål, men de flesta tycker att detta är sekundärt eftersom

man ”vinner” genom att vara bättre än motståndaren ändå.

 

Den andra typen av spel som Sim City gett upphov till är den typen av spel där den som spelar styr utvecklingen av en hel stad eller ett helt samhälle. I likhet med ovan beskrivet spel ska man även här tävla mot en motståndare (eller datorn om man så väljer), i fråga om att driva sitt samhälle framåt. Att utveckla sitt samhälle innebär här att öka befolkningen, göra teknologiska framsteg och vinna krig mot sina motståndare i lika stora delar. Exempel på populära strategispel av krigstyp som är tillgängliga online är Age of Empires och Civilisation för att nämna några.