Testa dina reflexer och din snabbhet

Det finns en uppsjö av sajter på nätet som erbjuder diverse spel direkt online, utan nedladdning eller köp. Här får du en liten genomgång av de actionspel som är populärast. Men innan vi börjar så bör du veta att många av dessa kräver att du har java installerat på den dator du spelar på, och det är ett gratis program som du enkelt kan ladda ner (googla så hittar du det hur lätt som helst).

 

Pong

En klassiker som de flesta över trettio kan relatera till. Pong har fått en lång rad efterföljare, av vilka Breakout är den mest kända. I sitt originalutförande så är Pong mycket likt pingis eller tennis. Spelaren styr en paddel, eller racket om man så vill, och ska lyckas med att få en boll att inte hamna bakom den egna paddeln/racket. Datorn eller motståndaren har i sin tur samma mål och det hela blir väldigt likt en match i pingis eller tennis, med de två undantagen att Pong saknar nät och att bollen också studsar mot spelplanens kanter.

 

Tetris

Många skulle säga att Tetris i själva verket är ett typiskt exempel på ett pusselspel. Visserligen är detta sant, men spelet uppfyller absolut kriterierna för att klassas som ett actionspel enligt den definition som vi redan gått igenom. I Tetris ska spelaren försöka få bitar bestående av fyra kuber sammansatta på olika vis att passa ihop med varandra så bra som möjligt. Detta ger att sex olikformade figurer faller ner ovanifrån och ska sättas in i redan befintliga bitar för att ge en komplett rad. Tetris är världens mest spelade elektroniska spel så vitt vi vet.

Båda dessa är exempel på klassiska actionspel som med rätta har överlevt alla trender i spelvärlden och de är lätta att hitta massor av versioner av på nätet.